Independenta energetica – un lucru atat de firesc si simplu dus la extrem de comercianti

IMG-20160518-WA0009

Sa vorbim de independenta energetica la nivel macro, sau la nivelul unui ansamblu de blocuri/case e o discutie fascinanta si in acelasi timp total inutila.

Independenta energetica se bazeaza pe cazuri individuale, a unei case, bloc, afacere si se dimensioneaza pe baza nevoilor utilizatorilor. Astfel o casa de 200 mp cu 2 ocupanti si una cu 5 ocupanti nu prea au nici o legatura ca necesar energetic.

Independenta energetica este un deziderat raional si emotional in acelasi timp. Da, putem trai foarte bine legati de retelele nationale, legati de gaze, de lemne, de electricitate, inghitind mai mult sau mai putin din toanele si conjuncturile economice ce se regasesc in facturile lunare pe care le platim.

Energia de care avem nevoie se rezuma la: energie electrica, apa calda si incalzire, acesti 3 parametrii variaza de la caz la caz.

In esenta trebuie aplicata o gandire rationala, in functie de nevoi si evitand schimburile inutile intre cele 3 energii de care avem nevoie.

Independenta energetica inseamna acel sistem, simplu, fiabil, pe care te poti baza in orice perioada a anului, care reuseste sa satisfaca nevoia de electricitate, apa calda si caldura a unui imobil. Acest sistem se bazeaza pe natura, pe energiile naturii care se transforma in cele 3 energii de care avem nevoie si, o data consumate, se regenereaza din energii primordiale ale naturii.

Elementul frumos ce da atata simplitate ecuatiei este ca energiile naturi sunt guvernate de legi ale fizicii, legi ce nu se schimba functie de toane, de oranduiri sau cursuri valutare. In fiecare zi ne putem baza pe gravitatie, pe energie solara, pe energia vantului, pe energia termica din sol.

E greu sa vezi cat de tare ne place sa ne complicam existenta, cat de mult profita de acest lucru diversi oportunisti si diverse institutii cand lucrurile in acest domeniu sunt simple, exista doar cauza-efect, iar cauzele ce determina efectul nu s-au schimbat in ultimii 2-3000 ani.

ela
ela